FIFA v Sloveniji: včeraj, danes in jutri

Videoigre serije FIFA so verjetno najbolj igrane, razširjene in znane na svetu, a njihova tekmovalna scena je mnogokrat spregledana. Medtem ko se v Sloveniji in po svetu za svoj delež v elektronskem športu borijo League of Legends in Dota 2, QuakeLive, Counter-Strike ter Call of Duty serije in tako naprej (MMO igre, pretepačine, WoT, Minecraft), ljubitelji virtualnega nogometa nemoteno uživajo ob njihovi izbrani igri. PC ali PlayStation, online ali LAN, akcija je vedno le nekaj klikov stran, nasprotnikov pa tudi ne manjka. Zato ni nič nenavadnega da je tekom zadnjih 6 ali več let v ‘slovenskem ešportu’ daleč največ tekmovanj v serijah FIFA. Preden se lotimo pregleda stanja scene in njenih igralcev v FIFA 2013 in napovedu poslednjih tekmovanj pred izidom nove različice pa bomo rekli besedo ali dve o preteklosti slovenske FIFA scene, ki je prisotna že dlje kot si večina predstavlja. Pa kar začnimo..

Včeraj

Prvi spomini na slovensko FIFA sceno me vežejo na legendarnega igralca z vzdevkom Johnzl, ki je svoje prvo tekmovanje zmagal davnega leta 2005, čez dve leti pa je v Nemčiji na WCG SEC 2007 zastopal Slovenijo kot zmagovalec slovenskih kvalifikacij, bil pa je tudi prvi na Epicenter Cyber Games #2 v Postojni in avstrijskem tekmovanju Singulanity IV. Med leti 2006 in 2007 je bil Johnzl definitivno prvo ime slovenske FIFA scene, in čeprav je njegovo mesto kot najbolj dominanten slovenski FIFA igralec kaj kmalu prevzel Deycek, je prav Johnzl tisti prvi vidnejši FIFA igralec pri nas.

Že omenjeni Deycek (Tadej Kralj, od tod vzdevek ‘Kralj’) je verjetno najuspešnejši Slovenec v serijah FIFA. Med leti 2007 in 2012 je bil trikratni zmagovalec slovenskih WCG kvalifikacij in je prav tolikokrat zastopal našo državo na velikih finalih, kjer se je enkrat celo uspel uvrstiti med najboljših 32 na svetu (WCG 2007, FIFA2007), zmagal pa je tudi na številnih spletnih turnirjih ter osvojil zlato na double elimination tekmovanju na GRAND LAN #2. Deycek se je po petih letih bolj ali manj aktivnega igranja nato potuhnil in vprašanje če se bo sploh še kdaj vrnil med aktivne.

Leto dni po tem ko je Deycek prvič zastopal Slovenijo na WCG tekmovanjih so na sceno začeli prihajati novi igralci, ki so nato v prihodnjih nekaj letih skupaj s ‘Kraljem‘ tvorili nekakšno elito slovenskih virtualnih nogometašev ter soustvarjali kvalitetno in konkurenčno sceno. Mido_1, GoLGeTeR, Nace in Anderson#8 so le nekateri izmed bolj vidnih tistega časa, s tem da Mido_1 ostaja aktiven še danes. A največja konkurenca Kralju je bil zagotovo Jarcinho, ki kot Mido še vedno sodeluje na slovenskih tekmovanjih, med vsemi njegovimi uspehi pa je najslajše prvo mesto na kvalifikacijah za WCG 2008 ter nastop na velikem finalu kot reprezentant Slovenije.

Za konec te GRAND LAN-WCG-ESWC dobe bi omenil še Rakitasa, ki je leta 2011 zmagal na ESWC 2011 kvalifikacijah ter na finalnem dogodku BIG GAMER (po tem ko je bil leta 2010 drugi). Tako je tedaj še mladi Rakitas v slabih dveh letih pobral vse najpomembnejše naslove (in nagrade) FIFA tekmovanj, odpotoval v Francijo na prestižni ESWC kot slovenski prvak in predstavljal velik talent slovenske FIFA prihodnosti, a nato počasi zaključil z resnim igranjem, danes pa ga ni več zaslediti nikjer na tekmovalni sceni.

Nato pa se je začela uveljavljati mešanica novih in starih igralcev, ki so poskrbeli za večjo in težjo konkurenco na slovenski sceni. Gexista, Amadej, PumaDrifter, feratelzan, riberyado6 in Nedeljkovič so le nekateri izmed mnogih, ki so želeli vzpostaviti svojo dominanco (better yet, kraljevino?) po odhodu Rakite.

In nato je izšla FIFA 2013.

Danes & jutri – FIFA 2013

Že nekje med leti 2010 in 2012 se je začela razvijati FIFA scena na konzolah in kaj kmalu (2012?) je bil ustanovljen portal fifa-slovenija, na katerem že kar lep čas potekajo številna spletna tekmovanja, tako za PC kot tudi konzole, medtem pa se organizirajo celo meddržavne reprezentančne tekme (premagali BiH in Hrvaško), objavljen pa je tudi Hall of Fame njihovih tekmovanj.

V Sloveniji je bil od izida igre FIFA 2013 (sept 2012) pa do danes (junij 2013) skupni nagradni sklad na offline tekmovanjih v tej videoigri nekaj več kot €2000, večinoma v materialu, kar je za 1vs1 igro in slovenske razmere kar nekaj, četudi ne ravno veliko. V tem obdobju si je to vsoto razdelilo več igralcev, med katerimi so bili najuspešnejši Amadej, Denis Kosi (zmagal BIG GAMER 2013), Agronomija (zmagal GRAND LAN Adria #2), PumaDrifter (prvi na gamingHOUSE FIFA tekmovanju) in Tomaž (zmagal Vstopi v Igro FIFA 13 tekmovanje).

Ob tem pa ne pozabimo da so na sporedu vsaj še 3 večja LAN tekmovanja, Offblast 2013 10. avgusta v Kopru, GRAND MB LAN ki ga v Mariboru med 4. in 6. oktobrom organizira gamingHOUSE, ter tretja izvedba GRAND LAN Adria, ki naj bi potekala jeseni v Ljubljani. Za tiste najbolj nadobudne ljubitelje pa se na fifa-slovenija organizira spletna denarna liga z vstopnino €5, na katero se lahko prijavite tukaj.

Do naslednje serije FIFA 2014 je še nekaj mesecev (izhaja vsak september), in poraja se vprašanje če bosta gamingHOUSE in GRAND LAN Adria #3 na svojih dogodkih podprla zastarelo FIFA 2013 ali še neodkrito verzijo FIFA 2014? Dokaj neprijetna situacija za igralce in organizatorje, in morda bo malce žalosten zaključek prispevka o sicer precej potencialni slovenski gaming sceni [FIFA], vendar če bi EA Sports pokazal kaj ljubezni za razvoj serij FIFA kot ešportno panogo, bi bilo tekmovanje v virtualnem nogometu mnogo bolj popularno, razvito in priljubljeno kot je sedaj. V vsakem primeru pa bo Offblast 2013 naslednji dogodek, morda celo zadnji v FIFA 2013, ki nam bo dal novega (ali starega) prvaka Slovenije. Ali bo to kateri izmed že uveljavljenih ali pa bomo priča presenečenju, bo znano 10. avgusta 2013 v Kopru na dogodku, ki ga pravi tekmovalec ne sme zamuditi.

Vsekakor pa sem prepričan da se v Sloveniji skriva še marsikateri neodkriti talent, naslednji Johnzl, Deycek, Jarcinho, Mido_1 ali Rakitas. Le še tekmovati mora, kot so morali vsi omenjeni velikani.

http://www.grand-lan.com/2013/04/agronomija-do-zmage-v-fifi/

Comments

comments