Kavbojci in Indijanci, ter njihovi gradovi

Analogija z znano pesmijo skupine Čuki je bila prva stvar, ki mi je prišla na misel, ko sem iskal naslov za sledeči članek, in preden začnem, vam polagam na srce, da si ponovno ogledate njihov spot Kavbojci in indijanci, ki naj bi bil posnet v enemu delu, kar je za današnje razmere blizu fenomena (že res, da je spot nastal davnega leta 1996..). A ne tako davno, kot naslednja gradova ..

Kakor koli že, eden najbolj poznanih kavbojcev slovenske zgodovine je Erazem Predjamski, ki je kraljeval na svojem Gradu Predjama vse do leta 1484, ko so ga po dolgotrajnem obleganju končno spravili v grob. O njem, gradu ter zgodovini, povezani s tem, ste najverjetneje dobro poučeni, zato se raje lotimo Indijancev, ki so slabih 10.000 kilometrov stran, onkraj Atlantika, v približno enakem obdobju (plus/minus 200 let), zgradili t.i. Montezuma Castle, danes Montezuma Castle National Monument.

Photo courtesy of Ziga.
Predjamski Grad. Photo courtesy of Ziga.
.. in Montezuma Castle National Monument.
.. in Montezuma Castle National Monument.

No ja, ni ravno grad v pravem pomenu besede, in to priznavajo tudi Američani. Pa ne le to, še ime Montezuma je zgrešeno, kajti pravi cesar Moctezuma II, po katerem so prvi Euro-Američani poimenovali ta stanovanja v goli skali, se je rodil šele 40 let potem, ko so bila zgrajena. A kljub temu gre za izredno arhitekturo Indijancev, ki niso ravno poznali žerjavov ali podobnih aparatur.

Ne glede na precejšni razliki obeh objektov pa me je Montezuma, ki sem jo obiskal leta 2013 v istem obdobju kot Mesta, ki to niso, pri priči spomnila na naš Predjamski grad, s tem pa se je strinjal celo Američan, s katerim smo potovali (on je namreč obiskal tudi Predjamo). Morda zaradi skalnatega pobočja, ki obdaja obe zgradbi, ali pa zaradi starosti – a verjetno zaradi obojega skupaj. Vsekakor pa oba “gradova” veljata za neprimerljivo kulturno dediščino; ne ameriške ali slovenske, temveč svetovne razsežnosti.

S tem počasi zaključujem zgodbe iz Arizone, ki je bržkone ena bolj zanimivih in pestrih zveznih držav v ZDA, a nerad obljubljam stvari, za katere nisem prepričan, če se jih bom uspel držati. Do naslednjič!

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply