LAN-o-pis: Offblast LAN 2013

Ta konec tedna smo se člani Conn.Si v sodelovanju z organizatorji dogodka Offblast mudili na slovenski obali, kjer je potekal BYOC [bring your own computer] LAN z imenom Offblast 2013, in vso tekanje ter vsa utrujenost sta se izplačala, saj je bil dogodek en velik uspeh. Sedaj ko sem končno prišel k sebi (prespal skoraj celo nedeljo), je čas za obuditev stare serije prispevkov z imenom LAN-o-pis, v katerem pod drobnogled postavim dogodek, ga opišem ter ocenim in nasploh predstavim vsem, ki se ga niso (uspeli) udeležiti.

Prostor in lokacija

Vse skupaj se je odvijalo v prostorih Srednje tehniške šole Koper, ki je bila očitno pred kratkim obnovljena in prostor je bil modern, docela primeren takemu dogodku. Nekaj težav je povzročal sicer super-hiter Internet, pa še to samo za StarCraft2 igralce (več kasneje), malo nas je pa izdala tudi klima, ki nekako ni zmogla ohladiti vse te računalnike in igralce, ki so se zbrali na dogodku, a proti večeru je bil ta problem (naravno) rešen.

Organizacija in potek tekmovanj

Glede na prostor, ki je bil res super, sta bili organizacija in potek tekmovanj tipična za slovenski BYOC LAN, kajti v svoji zgodovini obiskanih dogodkov (in teh je kar nekaj) še nisem bil na domačem gaming dogodku, kjer zaradi različnih razlogov ne bi imeli takšnih ali drugačnih težav pri organizaciji in poteku. Manjša zamuda na začetku ni nič nenavadnega in je iz moje strani že pričakovana pri slovenskih tekmovanjih, in tudi tokrat ni bilo nič drugače, a to ni bilo nič kritičnega. Nekaj več težav smo imeli le pri izvedbi StarCraft2 tekmovanja, saj so vmesni lag-spikes onemogočili normalno igranje in primorani smo bili narediti pavzo, ki je nadaljne zavlekla turnir pozno v noč, a po drugi strani je prav to bistvo BYOC tekmovanj – celonočno igranje brez spanja, nonstop nažiganje različnih videoiger in druženje. Še sedaj si nisem povsem razjasnil zakaj je Internet kdaj pa kdaj vmes zaštekal (v glavnem le za SC2 igralce), in osebno bom še naprej krivil tiste, ki so uporabljali torrente oziroma tako ali drugače obremenjevali linijo. Mogoče res, da LoL igralci tega niso občutili (ali dojeli? Nekateri [LoL igralci] so prav tako dejali, da so imeli občuten zamik), ampak tudi za to imam razlago, četudi spet subjektivno: prisotni LoL igralci so po spretnosti in sposobnosti (ter renomeju) največ solidni v evropskem merilu (brez zamere, dobri ste!), ni pa nobenih presežknikov, medtem ko sta bila na dogodku dva StarCraft2 stratega, ki gladko veljata za top100 v Evropi, če ne celo top75 (Starbuck, CheeseKing). Sedaj se pa vprašajte kdo bo prej opazil, in pri komu se bo zamik bolj poznal. Da ne omenjam razlike v samih igrah (LoL je MOBA, kjer igraš z enim stričkom/herojem, ki ima max 10 stvari za klikati, medtem ko je SC2 strategija, kjer začneš z nekaj delavci, končaš pa z masivno vojsko, pri kateri je pomembna kontrola prav vsake enote).

A na koncu je bilo vse izpeljano in tudi problemi so se uspešno reševali sproti (igralci ki so končali s tekmovanjem so odhajali, organizatorji smo naredili galamo zaradi lowdanja, ipd.), in turnirja sta bila uspešno zaključena, četudi sredi noči. Organizatorji s FatFlatFrog-om na čelu so bili nadvse razumevajoči in so hitro odpravljali vse manjše težavice ter tako pripomogli k smooth poteku dogodka.

RezultatiStarCraft2, League of Legends

Glede na to, da sem sodeloval pri izvedbi StarCraft2 tekmovanja, bom turnir v League of Legends le na hitro povzel, nekaj več besed pa bom namenil strategiji SC2.

Prvo mesto na League of Legends tekmovanju so si prislužili theDowns, ki so kjub porazu na prvi igri finala uspeli premagati ekipo #Zarmony2013 s končnim rezultatom 2 proti 1, tretji pa so bili Mad Men. Tu bi le izpostavil dejstvo, da mi je zabavno (zanimivo?) poimenovati ekipo po igralcu. Po drugi strani pa ni niti pol tako zabavno (smešno) kot dejstvo, da slaba polovica ekipe igra od doma na BYOC LAN-u – a o tem kdaj drugič (beri: nikoli).

Kar se tiče StarCraft2 tekmovanja sem kar malce razočaran nad igralci, ki so se prijavili in plačali, nato pa odpovedali par dni pred dogodkom. Ne razumem, saj je bil dogodek najavljen že 2 meseca, in da si ne utegneš izboriti časa ali prevoza za tisto soboto – GG. Še huje pa je, da sploh ne obvestiš svoje odsotnosti. A tudi to je tema za drugi dan, gremo na rezultate.

Prvo mesto je brez večjih presenečenj pripadalo slovenskemu asu Starbuck, drugi pa je bil zame osebno že nekaj časa najboljši hrvaški strateg CheeseKing, za oba pa se je tudi pričakovalo, da se bosta srečala v finalu. Bolj zanimiva in blizu je bila borba za tretje mesto, za katero sta bila izmed prisotnih igralcev v igri slovenski Terran VonComet in hrvaški Zerg ZoMBi, na koncu pa si je bron izboril prav VonComet, ki nadaljuje serijo dobrih (odličnih) predstav na LAN tekmovanjih in se nekako drži kot drugi najboljši slovenski SC2 igralec. Med manjše uspehe pa bi štel še zmago Timogroznega (Rivaille) nad Targmo v skupinskem delu in dejstvo, da je Targma vzel mapo CheeseKingu v končnici. Vsem prisotnim pa bi se rad zahvalil za sodelovanje, bilo je epsko! Organizatorjem pa kapo dol – pa še kdaj! Upam le, da bo na morebitne prihodnje dogodke prišlo več StarCraft2 igralcev.

Uradna galerija naj bi bila na voljo v roku tedna dni, tako da se zopet oglasim, ko bo več slik. Do takrat pa bodite pridni.

Comments

comments