Mesta, ki to niso

Poletje 2013 je bilo zame s stališča potovanj zelo svojevrstno. Tekom obiska zvezne države Arizona sem vzljubil puščave, ki pri večini ljudeh ne vzbudijo ravno prevelikega zanimanja. Resnici na ljubi sem človek mest in si vsaj zaenkrat ne predstavljam življenja onkraj večjih naselbin. Morda so to leta (d0h!), a v času potovanj se moji interesi povsem spremenijo.

Petrified Forest National Park, Arizona.
Petrified Forest National Park, Arizona.
Monument Valley na meji med Utahom in Arizono.
Monument Valley na meji med Utahom in Arizono.
Shiprock, Nova Mehika.
Shiprock, Nova Mehika.

Cordes, Arizona, je skorajda pozabljeno naselje, ki ga je davnega leta 1883 ustanovil gospod John Henry Cordes. Več o naselju si lahko preberete sami po spletni literaturi – meni je bilo zanimivo predvsem to, da sredi puščave, nekaj kilometrov stran od avtoceste, dejansko še nekdo živi v t.i. ghost townu – mestu duhov. Če gre verjeti tabli, ki pozdravi maloštevilčne in radovedne obiskovalce, ima Cordes celih 11 prebivalcev.

Welcome to Cordes! Have a nice stay?
Welcome to Cordes! Have a nice stay?
Tourist trap after all?
Tourist trap after all?

Veliko bolj fanscinanten pa je opuščeni Two Guns, Arizona. Sprva je bilo v neposredni bližini naselje Canyon Diablo, AZ, ki je po izgradnji železnice propadlo, nato pa je s cesto Route 66 nastal Two Guns.

Welcome to Two Guns, Arizona! Take a seat.
Welcome to Two Guns, Arizona! Take a seat.

Zapuščina, ki je ostala od naselja Two Guns, uteleša ameriško mentaliteto. Nekoč resort ob tedaj pomembni cesti Route 66 je hitro padel v pozabo po izgradnji avtocestnega omrežja in opustitvi še danes najbolj znane ameriške ceste, ki praktično ne obstaja več. Dandanes je Two Guns skupek propadajočih zgradb sredi puščave, kjer so svoje domovanje našle žuželke in živali, redke hiše in strukture pa napadajo bande s svojimi grafiti in z vandalizmom. Svoje izda že ime naselja – Dve Pištoli; – kaj takega je možno samo na ameriškem Divjem Zahodu. Še najbolj ironično pa je dejstvo, da Two Guns ter njegovi ostanki ležijo tik ob avtocesti in ima celo svoj izvoz. Če upoštevamo, da tam ni niti ene trgovine, bencinske črpalke ali urejenega stranišča, se nam lahko dozdeva, da je to nekakšen tourist trap, ki te ne obere, ter počivališče za tovornjake, pa čeprav le redki dejansko zapustijo avtocesto, da bi počivali v tem od Boga pozabljenem kraju.

Very cheap gas.
Very cheap gas.

Kamp

Kamp inside

Care for a swim?
Care for a swim?
I guess not ..
I guess not ..

Two Guns je res propadajoč skupek zgradb, ki ni niti turistična atrakcija, nihče pa nima niti interesa kraj obnoviti, porušiti, ali ga vsaj skriti pred očmi mimobežnih voznikov ter potnikov po avtocesti Interstate 40. Kot da je nekakšen spomin, morda celo opozorilo, na ameriško brezglavo in kratkoročno razsipnost; na propadli projekt, ki mu ni bilo usojeno.

Zoo

Zoo 2

Človeka ob pogledu na današnji Two Guns preleti srh, sprehod čez ostanke kvazi-mesta pa pokaže znake nekoč urejene okolice, ki je izpostavljena vplivom narave, ki z vsakim trenutkom še naprej uničuje redke ostanke. Vse dokler ne bo ostalo ničesar, kar bi spominjalo na naselje z zanimivim imenom, ki se je nekoč bohotilo na Route 66. Skupaj s to cesto počasi a vztrajno tone v pozabo tudi Two Guns. Priporočam ogled, če vas kdaj pota zanesejo v te kraje Združenih Držav Amerike.

Route 66 - Two Guns

A za nas, ponosne Slovence, je najbolj zanimivo mesto duhov New Idria, California. Žal še nisem imel prilike obiskati ta kraj, vendar si bom ob priložnosti definitivno vzel čas, da si ogledam to bivše rudarsko mestece, ki je dobilo ime po rudniku živega srebra na čast slovenske Idrije, in je obratovalo med leti ~1857 in 1972. Obisk zna biti problematičen, saj naj bi leta 2012 okoli ostankov postavili ograjo. A kjer je želja, tam je pot, pravijo.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply