Modern Metagame: April 2017

Čeprav sta bila grafa za popularnost in uspešnost ljubljanske Modern scene že objavljena pri MTG Kartologih, bomo tudi ta mesec skupaj preverili stanje v preteklem mesecu!

Na pobudo enega izmed članov Kartologov smo dodali tudi popularnost posameznih deckov, ki v svoji računici ne upošteva uspešnosti, poda pa precej jasno sliko o prisotnosti deckov in številu posameznih arhetipov, kar je nenazadnje še bolj pomembno pri vpogledu na metagame, še posebej na tako majhni sceni kot je naša.

Tokrat smo upoštevali le tekmovanja v ČMC Bežigrad ter Črni Luknji, kajti preostale scene (Celje, obala, Jesenice) so precej izolirane in upoštevanje vseh naenkrat ne ponudi ravno najbolj točne situacije, hkrati pa prihaja na ljubljanska tekmovanja kar nekaj takih, ki sicer niso doma iz prestolnice (npr. študenti, jeseniška in celjska scena na MKM Trials, ipd.), tako da je ljubljanska scena dovolj reprezentativna.

Uspešnost v aprilu 2017

Tudi v aprilu je veliko BGx deckov, na vrhu pa sta tudi Elves in Jeskai Midrange. Se je pa znatno povečal delež preostalih deckov (pod 2%), ki je za Ljubljano v marcu znašal 16.62%, sedaj pa že presega 27%.

Med preostalimi decki je kar 24 različnih, blizu dveh procentov pa so Abzan Aggro, Panharmonicon, različne variante Humans decka ter BGx Death’s Shadow. Affinity, ki je bil prisoten le dvakrat, je na pičlih 1.22%, najmanjši odstotek pa ima Ad Nauseum z 0.32%. Nekje vmes pa so tudi decki, kot so Mill, Cheeri0s, RG Valakut, Faeries, Bant Eldrazi, Amulet Titan, Bushwhacker Zoo, 8 Rack, Infect, Skred Red, Soul Sisters, Kiki-Chord in Sun & Moon.

Popularnost v aprilu 2017

Če primerjamo popularnost z uspešnostjo ni nekih večjih razlik, čeprav se najde kar nekaj odstopanj v decimalkah. Razlog za to je da tudi izračun popularnosti upošteva faktor časa, tako da so nedavna tekmovanja bolj vrednotena kot tista na začetku meseca (vendar imata GPT in MKM Trial še vedno večjo težo kot tedenski turnirji). Za konec pa prilagam še število posameznih deckov, ki so bili prisotnih na sedmih ljubljanskih tekmovanjih v aprilu.

Končno so na naših tleh prisotni tudi Death’s Shadow decki, dejstvo pa je da marsikdo ne želi kupiti Mishra’s Bauble, ki ima na trgu vrtoglavo ceno.

Obeti

Tokrat bomo izpustili napoved za majski metagame, bi pa izpostavil da bomo naslednji mesec objavili procente oziroma tabelo na podoben način, kot to počnejo pri Main Phase MTG, in sicer da bodo razvidni padci in vzponi (%) posameznih deckov iz preteklih in vse do tekočega meseca. Žal pa bo zaradi moje odsotnosti objava na voljo z manjšo zamudo (šele okoli 10. junija). Za sprotne objave rezultatov pa obiščite MTG Kartologe ter Planeswalker.eu.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply