Modern Metagame: Maj 2017

Tudi tokrat vam v sodelovanju z MTG Kartologi ponujamo Modern Metagame za pretekli mesec, skupaj pa bomo v nekaj besedah preverili stanje in poskušali napovedati kaj se bo igralo na prihajajočem (jutrišnjem) Kartologi & MKM Series Trialu!

Ne glede na obljube me je povozil čas in nisem uspel sestaviti kaj bolj podrobnega kot sem sicer napovedal v aprilski izvedbi, a kljub temu mislim da je zadovoljivo za naše potrebe. Brez nadaljnjih zadržkov vam predstavljam uspešnost in popularnost na slovenski (ljubljanski) Modern sceni v mesecu maju!

Uspešnost v maju 2017

Kot lahko sami razberete je najuspešnejši deck na naših tleh (v maju) Eldrazi Tron, sledijo pa mu Abzan Midrange (Junk), Elves, Eldrazi Taxes in Burn. Hkrati pa je pomembno izpostaviti da se v razdelku ostalo skriva nekaj različnih verzij Jeskai deckov (Nahiri, Control, Saheeli), upoštevajoč Jeskai Flash in Jeskai Geist pa nanese delež t.i. “UWR” deckov na presenetljivo visokih 10%, čeprav moramo priznati da so si omenjeni decki precej različni med seboj.

Tudi Death’s Shadow je vedno bolj prisotni na naših tleh, njihov delež pa znaša nekaj manj kot 4%, če združimo Grixis in Jund variante.

Te podatki so primerni če bi želeli oceniti kakšen bo Top8 na prihajajočem MKM Trialu ali kateri decki bodo zmagovali na junijskih Modern tekmovanjih, ampak ker se metagame prilagaja situaciji in ker se lahko v tako odprtem formatu kot je Modern srečate s katerim koli deckom, je morda bolj pomembno gledati le popularnost deckov, ki ne dela razlik med boljšimi in slabšimi igralci, saj se izračun osredotoči izključno na prisotnost.

Popularnost v maju 2017

Medtem ko nekih večjih razlik na prvi pogled ni opaziti, se pomembna informacija skriva med ostalimi decki. Če pogledamo dobro lahko vidimo da ima le en Jeskai arhetip delež nad 2%, vsi skupaj pa prilezejo do 9.2%, kar je več kot Eldrazi Tron, na grafu pa se pojavi tudi BG Rock, ki skupaj z odstotkom Abzan in Jund deckov arhetip BGx postavi na visokih 13%.

Nenavadna je odsotnost Abzan Company deckov, ki so z Vizier of Remedies dobili novo orodje za svoj combo, še naprej pa preseneča nizko število Affinity in combo deckov, kot so reanimator, Ad Naus in Storm, čeprav je bil slednji v večjem številu prisoten na prvem tekmovanju v juniju. Bolj malo je tudi Bushwhacker Zoo in Valakut deckov, a se ponavadi pojavijo v nekoliko večjem številu na izrednih tekmovanjih, kot so MKM Triali.

Še najbolj pa preseneča število Gx Tron deckov, ki jih v maju praktično nismo videli, je pa pustil svoj pečat na prejšnjem MKM Series Trialu za Frankfurt, ko je Legin popeljal GR Tron na sam vrh.

Obeti

Resnici na ljubo si ne upam napovedati ničesar, pričakujem da bo tudi v juniju (in s tem MKM Series Trialu) klasičen slovenski metagame z nekaj Burn, BGx, UWx in Tron deckov, seveda pa bodo nevšečnosti povzročali tudi različni Eldrazi, Death’s Shadow in Collected Company decki. Verjetno pa še naprej velja trditev, da je trenutno v formatu Modern lažje postavljati vprašanja kot pa iskati odgovore na vse, torej se priporoča igranje linearnih deckov ki imajo bolj malo ali nič interakcije. Bo pa držalo da slovenski igralci radi grindajo, tako da se zopet pričakuje izjemno raznolik in pester metagame!

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply