Modern Metagame: Marec 2017

Z velikim veseljem vam v sodelovanju z MTG Kartologi predstavljamo mesečno serijo Modern Metagame, v kateri bomo opisali stanje v preteklem mesecu, ga obrazložili, ter napovedali prihodnost! Vabljeni k branju.

Za uvod bi predstavil ozadje o ideji in procesu računanja. Žal ima le Ljubljana tedenska Modern tekmovanja, in čeprav se turnirji v tem formatu občasno odvijajo tudi v Celju in na obali, bo glavnina podatkov iz naše prestolnice. Za začetek smo uvrstili vsa tekmovanja v tri nivoje, in sicer večja (MKM, GP Trials in morda nekoč PPTQ, če jih bo WotC še podpiral v našem najljubšem formatu), srednja (FNM Črna Luknja in Modern Monday) ter manjša (FNM Domžale, Celje), ki se razlikujejo po koeficientu vpliva. Naslednji korak je upoštevanje časa, namreč tekmovanja ki so nekaj tednov nazaj naj ne bi imela tako velik vpliv na račun metagame-a kot tista, ki so se ravnokar zaključila, zato smo vpliv tekmovanj zmanjšali z vsakim preminulim tednom (do štiri tedne nazaj). Za konec smo upoštevali tudi uspešnost posameznih deckov, in sicer so bili z največ točkami nagrajeni tisti, ki so posamezni turnir končali z rezultatom X-0, nato X-0-1, in tako naprej vse do X-1-1. Preostale decke, ki so bili prisotni ampak niso dosegli omenjenih rezultatov, smo točkovali z minimumom.

Narejeni so bili trije izračuni: prvi upošteva le Modern ponedeljke v ČMC Bežigrad, drugi zajema še podatke iz FNM Ljubljana in Domžale, ter tretji z vplivom tudi iz Celja. Rezultati so si dokaj podobni, a seveda je tudi nekaj razlike. Torej, pa kar k stvari!

Modern ponedeljki

V tabeli so na voljo številke vseh deckov, medtem ko bo graf omejen na tiste decke, ki imajo vsaj 2% deleža. Kot lahko sami vidite v spodnjem grafu je največji delež ostalih deckov, ampak če se osredotočimo na posamezne, bolj prisotne arhetipe, sta na prvi pogled najbolj zastopana Junk in Burn. Podrobnejši pregled pa pove da je več kot 15% deckov, ki slonijo na Tron landih, med katere smo upoštevali vse Gx Tron variante in Eldrazi Tron, ki sicer ni pravi Tron deck ampak je podobno občutljiv na land hate. Če redno hodite na Modern ponedeljke boste poleg omenjenih deckov slej ko prej naleteli tudi na nasprotnika z Merfolki, Grixis Delverjem, Jeskai Flashom in celo Infectom.

Modern metagame – Ljubljana

Upoštevajoč tudi FNM Domžale in FNM Ljubljana dobimo gornji graf, v katerem je znatno povečan delež Burna, kajti na zadnjem FNM dogodku v Črni Luknji (v nadaljevanju Ljubljana) jih je bilo kar pet. Večji delež ima tudi Grixis Delver (na FNM-ju trije), oba omenjena decka pa sta pridobila nekaj odstotkov na račun zmanjšanja deleža Tron deckov, ki so začuda bolj poredki na FNM dogodkih. Že nekaj časa je znano da je metagame na FNM dogodkih bolj agresiven ter linearen kot na Modern ponedeljkih, vendar nihče ni pričakoval tako velike razlike.

Ker gre za informacije lokalnega pomena so podatki zanimivi zgolj za aktivne slovenske Modern igralce, ki se redno udejstvujejo FNM in Modern ponedeljkov. Upam si trditi da je metagame dokaj raznolik in zanimiv, zares pogrešan pa je le Affinity, ki je kljub vedno visokemu deležu v tujini še naprej praktično neprisoten v naših krajih.

Dejal bi da zna uspeh Tron variant ob ponedeljkih vplivati na nadaljnji metagame, predvsem zmanjšanje midrange deckov, čeprav resnici na ljubo Slovenci igramo kar nam paše in nismo tako strašni metagamerji kot kakšni Američani. Predvsem je zanimivo da ni veliko deckov, ki bi prežili na ramp decke in sodeč po metagame-u za ponedeljke je Tron dejansko več kot odlična izbira. Ali bomo zares priča premiku k linearnim in hitrim strategijam pa bomo videli tekom aprila, ko se bo naša lokalna meta poskušala balansirati, po drugi strani pa lahko ravno zaradi pričakovanja ostane enako (next level metagame; midrange igralci pričakujejo več hitrih aggro deckov, ki bi prežili na Tron in oni nanje; to se ne zgodi in nič se ne spremeni). V vsakem primeru pa odsvetujem da zakorakate na FNM s svojimi Tron landi če niste nared za soočanje z Lava Spike.

Rad bi tudi izpostavil da je z izjemo nekaj Storm deckov, Cheeri0s, Bubble Hulk in sporadičnim Ad Nauseumom zelo malo pravih combo deckov (ne upoštevamo Infecta in Elfov). Tudi sam graveyard hate je na nizki stopnji, kot tudi artifact hate, zato se ne bi čudil če bi tekom aprila kateri izmed tovrstnih deckov posegal po uspehu. Lahko da se tudi ohrani veliko število Burna, kajti z reprinti v MM17 je postal ta deck dokaj ugoden, hkrati pa je vprašanje kako hitro se bo lokalna skupnost spopadla s povečano količino Goblin Guide-ov (imamo raje Burn ali Tron, to je vprašanje!?). Poglejmo si še tabelo za Ljubljano in okolico.

Modern metagame – Slovenija in zmagovalni decki

Za konec pa še pogled na celotno Slovenijo, kamor je prištet še FNM Celje. Nekih večjih sprememb ni, vsekakor pa je najbolj merodajen za težko pričakovani Velikomočni Kartologi MKM Frankfurt Trial (predprijava), ki je na sporedu 16. aprila 2017, saj se pričakuje tudi udeležba iz vseh koncev Slovenije.

V preteklem mesecu smo beležili 7 tekmovanj, od tega štiri Modern ponedeljke (en izmed katerih je bil tudi GPT) ter po en FNM v Ljubljani, Domžalah in Celju. Žal nismo našli podatkov za prvi FNM Ljubljana, ki je potekal 3. marca, in čeprav pade iz obdobja štirih tednov za katerega se računa metagame, bi ga že nekako upoštevali. Decki, ki so bili najuspešnejši v tem obdobju (X-0 ali X-0-1), so bili Black Moon (GPT, FNM Domžale), Merfolk (13. marec), Eldrazi Tron (20. in 27. marec), Mardu Midrange (20. marec), Elves (FNM Ljubljana), Eldrazi Taxes (FNM Ljubljana) in Death’s Shadow Jund (FNM Celje), največ pa smo videli Burna in Junka.

April 2017

Kaj nas čaka naslednji mesec glede samega metagame-a ni lahko predvidevati, bolj kot ne je vprašanje ali bo prevladal Burn ali Tron (Gx in Eldrazi), sicer pa slovenska scena ostaja zvesta svojim grindy deckom (predvsem ob ponedeljkih) in težko bi videli neko veliko spremembo v tako kratkem času. Po drugi strani pa je že jutri na sporedu GP Trial za Bologno, ki bi znal privabiti večjo število tekmovalcev, kot omenjeno pa bo 16. aprila na sporedu tudi Trial za MKM Frankfurt, kjer bo metagame po vsej verjetnosti precej nepredvidljiv. Poleg teh dveh večjih tekmovanj bomo imeli na voljo še tri Modern ponedeljke in najmanj tri Modern FNM-je (dva v Ljubljani in eden v Celju, na Domžale še čakamo).

V kolikor imate kakšno vprašanje, željo ali predlog, se obrnite na MTG Kartologe (bodisi preko komentarjev ali privatnega sporočila), ali pa pišite meni na treachtv@gmail.com. Ob večjem interesu in želji Magic: the Gathering skupnosti bomo morda razširili ponudbo metagame prispevkov (na dva tedna, ali morda celo standard). Do naslednjič!

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply