Po svetu in spletu: MTG ban lista, WCS BarCraft, Dragić in AFC 2015

Tako, po (daljšem) premoru se Po svetu in spletu vrača! Pa kar začnimo ..

V soboto WCS Europe Challenger BarCraft!

To soboto, 24. januarja 2015, bo Conn.Si z začetkom ob 15:00 uri v prostorih Kiberpipe organiziral t.i. BarCraft, na katerem si bodo lahko vsi ljubitelji ešporta v družbi so-geekom ogledali nastop našega najboljšega StarCraft II igralca Matica “Starbuck” Dejaka, ki bo ob 18:00 uri pričel s svojo kvalifikacijsko tekmo na WCS Europe Challenger League proti Francozu FireCake. Za več informacij si preberite uradno objavo na Conn.Si. Upajmo, da se Aligulac.com ne moti ..

Starbuck on 2014 DH Valencia. Photo courtesy of DreamHack (Rikard Söderberg).
Starbuck na 2014 DH Valencia. Slika je last organizacije DreamHack (Rikard Söderberg).
Dragić naslednjo sezono v LA Lakers?

Po spletu se šušlja, da naj bi se za starejšega Dragića med drugimi zanimal tudi sloviti Los Angeles Lakers. Dejstvo je, da bo Gogi po letošnji sezoni postal t.i. unrestricted free agent, in javno je povedal, da se bo pustil dvoriti, kar pa še ne pomeni, da bo zagotovo zapustil Phoenix (osebno še vedno upam, da ostane). Med drugim se je za Dragića ogrel tudi Nick Young, ki naj bi o tem na kratko spregovoril z Goranom kar med tekmo, rekoč: “You might be my teammate next year.” Pustimo se presenetiti.

Joe Camporeale-USA TODAY Sports
Joe Camporeale-USA TODAY Sports
Japonska presenetljivo klonila proti Združenim Arabskim Emiratom

Japonska, ki velja za enega izmed najmočnejših nogometnih narodov v Aziji, je presenetljivo izgubila proti Arabskim Emiratom v četrtfinalu prvenstva AFC 2015, ki poteka te dni v Avstraliji. Emirati so povedli že v osmi minuti z golom Mabkhouta, Japonska pa je s težavo izenačila šele v 81. minuti z golom rezervista Shibasaki. Na koncu so odločale enajstmetrovke, razočarala pa sta prva zvezdnika japonske reprezentance Honda in Kagawa.

V polfinalu tega tekmovanja se bodo pomerile Južna Koreja proti Iraku ter Avstralija proti Združenim Arabskim Emiratom.

Source: Shuji Kajiyama / AP
Kagawa in Honda. Source: Shuji Kajiyama / AP
Objavljen nov seznam prepovedanih MTG kart

Ta ponedeljek so pri Wizard of the Coast objavili nov seznam prepovedanih kart v igri Magic the Gathering, ki je dodobra pretresel sceno. Glede na to, da osebno igram format Modern, bi rad izpostavil, da smo pričakovali prepoved karte Treasure Cruise, redki pa so verjeli, da bo enako usodo doletela tudi Dig Through Time. Nekateri so celo špekulirali, da bo med prepovedanimi pristal Birthing Pod, kar se je na koncu tudi zgodilo na presenečenje mnogih. A resnici na ljubo je ta karta omogočala dominacijo določenega decka (ki se je ironično imenoval Pod), kar pa ni bilo všeč Wizardovcem, ki so se nato odločili, da popolnoma spremenijo tekmovalni format Modern. Osebno z velikim veseljem pozdravljam te spremembe in komaj čakam, da se znova sprobam v tem formatu na prihajajočih turnirjih v Hiši Iger in Črni Luknji. Še uradna razlaga za spremembe v Modernu:

url

Decks playing the powerful card drawers have been winning a lot, and pushing a lot of other decks down in competitive play. Blue-Red Delver decks, playing efficient creatures, card drawers, burn, and some permission spells have been the most successful. Also, decks focused on more burn, or combination decks using Jeskai Ascendancy, have done well. However, as these decks have occupied a large portion of the competitive metagame, the overall variety of successful decks has been suppressed. It is imbalanced enough that Wizards of the Coast has decided to act. In Modern, these cards are easy replacements for one another—while a Delver deck might use Treasure Cruise over Dig Through Time, banning one but not the other would do little to change the deck. Dig Through Time and Treasure Cruise are banned.

Over the past year, Birthing Pod decks have won significantly more Grand Prix than any other Modern decks and compose the largest percentage of the field. Each year, new powerful options are printed, most recently Siege Rhino. Over time, this creates a growing gap between the strength of the Pod deck and other creature decks. Pod won five of the twelve Grand Prix over the past year, including winning the last two. The high percentage of the field playing Pod suppresses decks, especially other creature decks, that have an unfavorable matchup. In the interest of supporting a diverse format, Birthing Pod is banned.

When cards are banned from a format, Wizards investigates whether there is a banned card that, if not banned, might add new decks to competitive play. We look for cards that are unlikely to add power to existing top decks, but instead add new strategies or augment decks that are not currently as successful. Golgari Grave-Troll is very powerful in a deck based on getting a lot of cards into its graveyard. Replacing a card draw with dredge 6 is a terrific rate. However, that type of deck has not been as successful in Modern tournaments recently. While taking such a card off the banned list has some risks, this is a good time to see what happens. Golgari Grave-Troll is no longer banned.

Do naslednjič ..

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply