Priprave na Velikomočni MKM Trial

Odkar se je kolega pohecal da nas čaka Velikomočni turnir na velikonočno nedeljo, je ta vzdevek postal pravi hit in jasno je bilo, da ga bom uporabljal do zadnjega. V sodelovanju z MTG Kartologi smo zbrali podatke o preteklih tekmovanjih v Ljubljani ter sestavili metagame za prva dva tedna v mesecu aprilu, ki bi znal biti solidna podlaga za priprave na jutrišnji Velikomočni turnir, kjer se bomo močneži potegovali za nagrade in BYE na MKM Series Frankfurt 2017.

Po drugi strani je pa več kot jasno da tri tekmovanja (GP Trial Bologna, Modern ponedeljek ter FNM Modern v Črni Luknji) niso ravno najboljši pokazatelj prihajajočega metagame-a, čeprav bi si upal trditi da je GP Trial za Bologno na začetku meseca še najbližje nivoju, ki ga pričakujemo jutri. Vsekakor vzemite slednje podatke z zadržkom, vendar nekakšni trendi bi vseeno lahko veljali.


Že hiter pogled na tabelo (in graf) nam da vedeti da prevladujejo BGx Midrange decki, kamor sta vključena Junk (9.7%) in Jund (7%), sledi pa arhetip URx kontrola (v tabeli Uxx), med katerimi ima znatni delež Jeskai Nahiri (7%). Med Zoo variante so prišteti Naya, 4-color in 5-color Zoo (vsi zastopani po enkrat). Zanimivo je dejstvo da se je prisotnost Tron deckov zmanjšala do te mere, da smo tekom prvih dveh tednov v aprilu videli le en samcat Eldrazi Tron, je pa prisoten tudi Bant Eldrazi, oba pa sta verjetno uživala ob velikem številu modrih kontrol in BGx midrange deckov. Dejstvo je da ni bilo nobenega Gx Trona, kar je nadvse zanimivo. Še bolj nenavadna pa je odsotnost Death’s Shadow deckov, ki puščajo svoj pečat na tujih tekmovanjih, pri nas ga pa zaenkrat še ni bilo na spregled (z izjemo FNM-ja v Celju in MKM Milan Trial v februarju). Še eden izmed deckov ki je le poredko prisoten pri nas je Grixis Control, ki naj bi veljal za trenutno relativno močan URx deck.

Bo pa držalo da so prisotni tudi hitri ter agresivni (in linearni) decki kot so Zoo, Merfolk, Affinity, Elves in Burn, svoje so pokazali tudi Cheeri0s, Bant Spirits in Jeskai Flash. Največji delež pa vseeno pripada ostalim deckom, ki dosegajo skoraj 24% celotnega metagame-a.

Ker pa ne smemo povsem zanemariti stanja na koncu prejšnjega meseca, smo za vas pripravili še graf, ki vključuje zadnji teden marca, ko sta potekala Modern ponedeljek in FNM v Črni Luknji, ter tako prišli do slednjega:

Metagame v Ljubljani med 27. marcem in 15. aprilom 2017.
Metagame v Ljubljani med 27. marcem in 15. aprilom 2017.

V tem primeru so največ pridobili Burn (6.5%), Eldrazi Tron (3.2%) in Grixis Delver (2.9%), opaziti pa je manjši padec v odstotku BGx (Junk 9.1%, Jund 6.3%), URx (Jeskai Nahiri 5.9%) in Zoo deckov. Med ostalimi se skriva tudi nekaj Gx Tron (1%) variant, preostalo pa ostaja podobno: BGx še vedno najbolj popularen, sledijo pa URx kontrole.

Upoštevajoč te podatke in z uporabo kmečke logike lahko hitro sklepamo, da boste tekom Kartologi & MKM Series Trial – Frankfurt najverjetneje igrali proti enemu in pol BGx in URx decku, ostali trije in pol (ali štirje in pol v primeru šestih rund) nasprotniki pa bodo lahko igrali kar koli. Osebno pričakujem malo manjše število Tron deckov, po drugi strani pa se ne bi čudil če bo (končno!) prisoten kak Death’s Shadow ali dva. Seveda gre le za špekulacije.

Za konec pa še pogled na metagame prejšnjega MKM Series Trial tekmovanja, kjer je bilo malo več aggro deckov kot bi si predstavljali po zgornjih podatkih, predvsem pa manj modre kontrole:

Trial za MKM Series Milan 2017, ki je potekal februarja 2017.

Na tem tekmovanju so v Top8 prišli Death’s Shadow Aggro, Eldrazi Taxes, Eldrazi Tron, Grixis Delver, GW Tron, Junk, RG Ponza in Storm, na koncu pa je zmagal Junk. Kdo bo tokratni velikomočni zmagovalec?

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply