SC2 Top5 & the Rest: Avgust 2013

Avgust je mimo in zopet je čas za edino mesečno serijo prispevkov o slovenski StarCraft2 sceni – treach’s Top5! Dogajalo se je veliko, in resnici na ljubo sem imel kar velike težave z vrednotenjem uspehov: Offblast ima definitivno veliko teže, a je imel manjšo udeležbo, poleg tega pa je minilo kar nekaj časa od tega LAN turnirja. Po drugi strani pa so bila na sporedu tri Massacre tekmovanja, blizu zaključka pa je tudi Starcraft2.si OPEN #6 (le še finale), za katerega moram žal reči, da je veliko razočaranje. Kakor koli že, pa si poglejmo kako sem ocenil igralce in njihove dosežke ter njihovo formo v preteklem mesecu!

Top5 of the Month

5. Evuser (/): Evuser se po manj uspešnem juliju vrača med Top5, in čeprav je avgust začel bolj neuspešno (Ro8 na Massacre #6 in Offblast 2013), se je njegova forma izboljšala in z zmago na Massacre #7 se je nekako dokopal na peto mesto, na naslednjem (Massacre #8) pa je s porazom proti končnemu zmagovalcu in njegovemu rivalu Pajacku izpadel v Round of 4, kar ni slabo – oziroma je bilo dovolj, da se je zadržal kot najslabši od najboljših. Žal ga nismo videli igrati na OPEN #6 (za razliko od nekaterih, ki niso igrali, se Evuser vsaj ni prijavil ..), a kljub temu težko spregledamo enega izmed najbolj aktivnih in tudi boljšh slovenskih igralcev, še posebej če zmaga na slovenskem tekmovanju, albeit Massacre.

4. Rivaille (/): Novinec na Top5 lestvici, Rivaille aka Timogrozni, je eno izmed najlepših presenečenj slovenske SC2 scene, počasi pa s svojimi spretnostmi dohaja tudi svoje veliko srce – udeležil se je namreč prav vseh tekmovanj v avgustu (!!!), njegova forma pa je naraščala, dokler ni na koncu prišel v finale OPEN #6, kjer ga čaka še (ne)pomemben dvoboj proti Starbucku. Najnovejši član ekipe PwS bo do nadaljnega ostal tudi neuradni slovenski podprvak. Najpomembnejše pa je dejstvo, da je imel izjemno težko pot do finala na OPEN #6, saj je na poti premagal Deumos-a in Killerfive-a, ter si tako več kot zaslužil četrto mesto na Top5 lestvici meseca avgusta. Keep it up!

3. VonComet (2): VonComet ostaja najboljši slovenski ne-Zerg, in čeprav je bil neaktiven za lep del avgusta, je tretje mesto na edinem pravem slovenskem BYOC LAN tekmovanju do sedaj – [Offblast] – prevelik uspeh, da bi ga spregledali – še posebej če v odločilni borbi premagaš ZoMBi-ja (zmačkan ter zmatran ali ne, tudi VonKomot ni bil ravno najbolj spočit) ter si tako priboriš nagrado. Njegovo ne-sodelovanje na Massacre serijah je pričakovano, saj si je mesto na SteelSeries Arena Season 3 zaslužil že na PwS Invitational II, medtem ko je njegov no-show na OPEN #6 velik ‘downer’, a ne dovolj, da bi ga izpodrinil še nižje po lestvici. VonComet je sedaj nazaj, aktiven kot ponavadi, pripravljen za prihajajoče izzive. Pa da vidimo kako se bo debatljivo drugi najboljši slovenski SC2 igralec znašel v Areni ter na pomembnih ekipnih ligah (OMGL, EES), če bo na njih sodeloval.

2. Pajack (4): Morda je drugo mesto res (pre)visoko za nekoga, ki je predal zadnjo igro v finalu na Massacre #7 ter zaradi neprisotnosti izpadel iz OPEN #6, a kot zmagovalec dveh Massacre tekmovanj (#6 in #8) in drugouvrščeni na Massacre #7 si zagotovo zasluži spotlight. Pri ekipi MiA bi si verjetno želeli, da bi sicer prodoren in relativno konstanten Zerg (t.j. Pajack) igral bolj aktivno in dosledno, dejansko pa je v preteklem mesecu izgubil le proti Killerfive-u (dvakrat) ter enkrat proti TheForte-tu, a ko je bilo odločilnega pomena je vedno zmagal (ali pa quital, d0h). Poleg tega pa prepričljivo vodi v seštevku kvalifikacijskih točk za SteelSeries Arena Season 3, tako da si (zaenkrat še) zasluži biti tako visoko, bias ali ne.

1. Starbuck (1): Kaj lahko sploh napišem, itak je jasno, da je daleč najboljši slovenski SC2 igralec. Zmagal je Offblast 2013, verjetno bo zmagal tudi OPEN #6 (sorry Rivaille, gl tho), za konec pa se je uvrstil na 2013 WCS Season 3 Europe: Premier League. Včeraj je sam premagal cel hrvaški sfc (VOD!!!), pred tem pa je bil najbolj zanesljiv član ekipe MiA na prestižni spletni ligi EES. Vse, kar bi bilo vredno dodati, je GL HF & go get ‘em @ WCS!!!1!

Ikarov padec

Dreyan (5): Če se folku ne da igrati, potem se meni ne da pisati … šalo na stran, Dreyan ni storil ničesar, da bi ohranil svoje mesto med Top5, tako da se je nekako predal brez boja, s tem pa je izgubil tudi naziv BossToss-a. Njegov edini nastop v avgustu je bil Massacre #7, na katerem sta ga premagala Skoflek in BorinG. Očitno avgust ni bil njegov mesec ..

Deumos (3): Po skoku na tretje mesto v juliju je Deumos izpadel iz svete peterice, najverjetneje pa bodo vzrok počitnice (in s tem neaktivnost), ki je več kot očitno imela davek na njegovo formo. Na Massacre #6 je bil drugi, na naslednjem pa sta bila njegova krvnika Skoflek in Pajack. Ko je že kazalo, da je po uvrstitvi med najboljših 8 na OPEN #6 nazaj v formi, ga je z 2 proti 1 premagal Rivaille, kar še ne pomeni, da se Deumos ne vrača – morda je Rivaille le v boljši formi – a posledično si tudi bolj zasluži mesto na Top5. Kakor koli že, Deumos si je pridobil mesto na SteelSeries Arena Season 3, poleg tega pa se vrača v formo, tako da ga kaj kmalu pričakujem nazaj med slovenske adute. Če bo temu res tako, pa bo pokazal čas (in on).

Close, but not there yet

Skoflek: Po njegovem prestopu iz ekipe MiA v PwS je Skoflek pokazal, da je hočeš nočeš slovenski BossToss. V avgustu je premagal kar nekaj kakovostnih igralcev, med njimi tudi indiga, Targmo (2x), Dreyana, Deumosa ter Killerfive-a, bil pa je tudi tretji na Massacre #7 in drugi na Massacre #8. Vse je kazalo na to, da se Skoflek vrača med najboljše v Sloveniji … do OPEN #6, na katerem ga je v odločilnem boju v skupinskem delu premagal Over in uničil njegove sanje o Top5 lestvici. Skofleku ne manjka veliko, le še malo več vaje (in sreče), pa se zna kaj hitro prebiti med najboljše, do takrat pa definitivno ostaja eden izmed tistih, ki lahko preseneti na vsakem tekmovanju proti vsakem igralcu (no, minus Starbuck).

Killerfive: Njegov vzpon se je začel na Massacre #7, kjer je bil četrti, nato pa je nadaljeval svoj pohod na osmi izvedbi istoimenskega tekmovanja, kjer je izpadel v polfinalu ter si delil 3. mesto z Evuserjem. Na OPEN #6 je bil izžreban v težko skupino D, kjer pa je po zmagi na Pajackom in ArcaneWater-jem napredoval kot prvouvrščeni iz skupine (VonComet slacker!), in vse je kazalo na mesto med Top5 v Sloveniji, dokler ga ni presenetljivo a prepričljivo izločil Rivaille – kljub temu pa je turnir zaključil kot 3. najboljši, kar le kaže na to da je Killerfive nevaren igralec, sposoben preboja med najboljše v Sloveniji. Če bo tako nadaljeval, mu Top5 v prihodnjih mesecih ne uide.

Over: Komentator, manager in sedaj še igralec – Over zmore vse. En dan je OverBot, izgOver in walkOver, naslednji dan pa Overbeast. Je živ dokaz, da opazovanje vrhunskih igralcev (in igranje z njimi) vpliva na razmišljanje in dojemanje igre posameznika – in kot najaktivnejši streamer za MiA ter Conn.Si je Over vidno napredoval, že v osnovi pa ima odličen mirco. Žal OPEN #6 ni dovolj, da se katapultiraš med Top5, a premagati tako izkušena igralca, kot sta indigo in Skoflek, ni kar tako. Grimmjow ga je sicer ‘spustil’ (no-show), in dobljena mapa proti Starbucku nima neke velike teže (čeprav je prvi slovenski igralec, ki mu je uradno vzel igro v HotS), a zna se zgoditi da postane v prihodnosti eden močnejših SC2 igralec pri nas .. če bo le igral.

Sup?

yohan: We miss you. Upamo, da se kmalu vrneš med aktivne!

indigo: Že res, da je bil na OPEN #6 v debatljivo najtežji skupini (B), a teamgamez očitno niso dovolj, da ohraniš formo iz Killer Bee Cup-a. Malo več iger in indigo postane legit kandidat za mesto med Top5, če bo prišlo do tega seveda.

Grimmjow: Upajmo, da ne obupa (Protoss OP!) preden uspe izkoristiti svoj potencial. Nekaj mesecev igranja, dobrih 1000 iger in mid-master – not bad. Malo več sreče in zagnanosti (ter pomoč od MiA soigralcev?), in uspeh na lokalnih tekmovanjih mu ne more uiti.

šibica: Ne bi se čudil, če bi skrivnostni šibica v resnici bil Hrvat. Massacre, Offblast in OPEN? Meeeh. CSL? Sure! Wooot?

Player of the Month …

Starbuck: Skoflek, Over in Rivaille bi si tudi zaslužili, da se jih izpostavi, saj so nas v avgustu pozitivno presenetili, a žal se lahko vsi skupaj skrijemo pred dejstvom, da se je Starbuck UVRSTIL NA 2013 WCS Season 3 Europe: Premier League. Sorry guys, can’t beat that.

To je to za avgust! Septembra bo po vsej verjetnosti malo manj dogajanja na slovenski ravni, a ker se začneta CSL Season 7 in SteelSeries Arena Season 3, ne bo manjkalo zanimivih iger, na obeh tekmovanjih pa bo kar nekaj slovenskih igralcev, za katere lahko držimo pesti in jih spremljamo na teh prestižnih turnirjih, Top5 pa bo v prihodnjem mesecu bolj odraz naših legionarjev. Pustimo se presenetiti, but my guess is Starbuck takes both, hkrati pa se uvrsti med 16 najboljši na WCS Season 3!

  • Če sta vam prispevek in avtor všeč, ga spremljaj preko Facebook strani!

Comments

comments