Videoigra League of Legends še naprej obnoreva Slovenijo

League of Legends, ali krajše LoL, je spletna videoigra kategorije MOBA (multiplayer online battle arena), ki je luč sveta ugledala 27. oktobra 2009, kmalu po svojem izidu pa je postala ena najbolj popularnih spletnih PC iger na svetu; zahvaljujoč dejstvu da je brezplačna, na sceni pa je polno takšnih in drugačnih tekmovanj z nagradami. Več kot 3 leta po izidu slovenska scena še vedno ostaja aktivna, LoL pa je najverjetneje najbolj priljubljena videoigra pri nas (upam si trditi da še bolj kot FIFA serije). Kaj se pravzaprav dogaja na slovenski LoL sceni in kdo je kdo sta vprašanji, ki sem si jih zastavil kot ljubitelj elektronskega športa in dolgoletni spremljevalec slovenske scene. Pa poglejmo kaj smo ugotovil ..

Dolgo smo čakali in le dočakali prvi pravi veliki (ne BYOC) LAN tournament v Sloveniji, ki se je odvijal 13. in 14. aprila 2013 v Ljubljani. Govorim seveda o Grand LAN Adria #2, na katerem je sodelovalo 16 slovenskih ekip, ki so se pomerile za bogate materialne nagrade. Veliki oder je bil nared in vse je bilo pripravljeno za spektakel, težko pričakovan dogodek pa ni razočaral. Izmed vseh prijavljenih ekip so najbolj izstopali glavni favoriti Team Synthesis, ki naj bi po mnenju mnogih brez težav pokosili s konkurenco; te pa na tekmovanju ni manjkalo: Team UniQ RC, Code Red Gaming, theDowns, Shaolin Sonics ter Mad Men z imeni kot sta Linked in Diqozoy  so le nekatere od ekip (mix ali ne), ki so želele doseči naziv slovenskega prvaka in dokazati da so vendarle oni najboljši v Sloveniji. Po dveh dneh številnih bitk in nenehnega klikanja smo dobili zmagovalce, ekipo theDowns v zasedbi Dankaaa, zareboi, Blaz3k, Kektz in sloman800, ki je v polfinalu izločila Code Red Gaming in v velikem finalu presenetljivo premagala favoriziran Team Synthesis, katero so zastopali Snipey, Bustem, Zarmony, Hyper in matownsu. Na tretjem mestu je končala mix ekipa Shaolin Sonics s peterko NzA, WittleWadio, Evuser, Hasdrubal in Fluffy, ki si je bron zaslužila po zmagi nad zasedbo Code Red v bitki za 3. mesto. Končno neki!, bi kot en glas vzkliknila slovenska LoL scena, če bi le zmogla spregovoriti. A želela je več.

Minil ni niti mesec dni in slovenska LoL skupnost je bila zopet na nogahZarmony, debatljivo najboljši slovenski attack damage carry, je kot stand-in (in kot support) nastopal za francosko ekipo aAa na LCS Summer Promotion tekmovanju, ki se je odvijalo od 3. do 6. maja 2013 v Nemčiji. Žal pa je francosko-angleško-slovensko obarvana zasedba aAa gladko izgubila pomembno tekmo proti ekipi Sinners Never Sleep, a kljub temu je sodelovanje slovenskega gamerja na tako velikem turnirju več kot omembe vredno.

Že tekom aprila in v začetku maja pa so začele padati najave slovenskih tekmovanj; od 14. do 16. junija se bo v Krškem odvijal Radioactive LAN Party, proti koncu poletja pa sta na sporedu Offblast LAN na slovenski obali (10. – 11. avgust, prijave so ODPRTE!) in Mikk LAN #7, na isti termin, a na drugem koncu Slovenije, v Murski Soboti (9. do 11. avgust). Kot kaže bo najbolj pestro na obali, saj naj bi se Offblastovega dogodka udeležili tudi ekipi Mad Men in theDowns, medtem ko končni seznami sodelujočih peterk za omenjena tekmovanja še niso znani. Jeseni nas čakata še Grand LAN (Adria #3?), ki so ga organizatorji najavili na preteklem dogodku, a datuma še niso izdali, v terminu med 4. in 6. oktobrom pa je že najavljen MB LAN, ki ga organizira še neznana organizacija gamingHOUSE.si. V vsakem primeru pa se nam obeta kar nekaj zanimivih tekmovanj, na katerih bodo imele ekipe znova priložnost pokazati kaj znajo, theDowns pa bodo na prihajajočih turnirjih branili naziv najboljše slovenske ekipe. V vsakem primeru pa bi bilo lepo videti da bi se klanska scena v Sloveniji malce ustalila in umirila. Team Synthesis je po sicer dobri uvrstitvi na Grand LAN Adria #2 razpadel, četudi so na tekmovanju dosegli (le?) drugo mesto. Po drugi strani pa je glavni steber slovenske League of Legends skupnosti spletna stran lol-slovenia, kjer je vsem ljubiteljem te igre na voljo tudi najbolj razsežen slovenski League of Legends forum, medtem ko bi lahko za pionirje slovenskih LoL dogodkov šteli organizatorsko ekipo Offblast.

Več kot očitno se nekaj le dogaja na League of Legends sceni, a ne glede na številčnost slovenskih igralcev obstaja problem. “Slovenska scena je individualno preslaba, da bi se lahko kosala z najboljšimi, ker pač ni dovolj dobrih igralcev, da bi zapolnili vse pozicije na tekmovanjih,” pravi prej omenjeni Zarmony, sedaj že bivši član ekip Team Synthesis in aAa ter trenutno najbolj aktualen slovenski LoL igralec, ki opozarja na še eno pomembno dejstvo: “pa seveda da bi se tudi razumeli med seboj.” Na vprašanje kaj bi bilo treba storiti da slovenska scena naredi korak naprej, je naprej dejal, da je težko najti en sam razlog, ter dodal, da: “je težava v tem, da ni dosti resnosti in izkušenj. Rešitev bi bila, da se naredi ekipo, s katero se trenira dnevno oz. vsaj 3-4 ekipnih treningov, ostalo pa solo igre za individualni skill.” Zakaj je ekipa Synthesis po Grand LAN-u propadla, ni želel komentirati, v prihodnosti pa se nagiba k tekmovalnemu igranju (t.i. elektronski šport), rekoč, da je to: “nek cilj, vsaj od takrat ko sem igral na LCS Summer Promotion turnirju.” Po kratkem postanku v ekipi aAa se mu sedaj odpirajo mnoga vrata, prej ali slej pa bo znano kaj novega. Tako kot njegovega prodora na mednarodno sceno bi bili veseli tudi z ustanovitvijo resnih in konkurenčnih slovenskih ekip z odgovornimi igralci. In nivo se bo dvignil.

Hvala Evuser in Zarmony za vajin čas in informacije, ki sta jih delila z menoj.

Comments

comments